joi, 11 aprilie 2013

Salata de legume cu sos de mustar

Daca vrei ceva deosebit pentru iarna si nu numai ai gasit in salata de legume cu sos de mustar.
O salata care se poate manca simpla,langa orice alta gustarica,mancare,gratar,etc.
Se poate face din ce legume ai/vrei.
In 2011 am facut de proba cu legumele care le-am gasit in reteta:
ardei capia/gogosar,gogonele,morcov,ceapa,
a iesit grozava si am terminat-o imediat.
In 2012 am inceput din vreme cu aceasta reteta,vroiam sa fac cat mai multe borcane in mai multe combinatii.
Am facut diverse combinatii ,cate 1-2 kg din fiecare:
gogonele,castraveti,ardei capia/gogosar,morcovi,telina,sfecla rosie,ceapa,dovlecel,conopida,varza,hrean,frunze telina.
Toate tocate marunt,ori date pe razatoare.
Am preparat marinata in functie de cantitatea de legume ,
1 l otet din vin,3 l apa,5 linguri sare,8 linguri zahar ,piper,ienibahar,cuisoare,coriandru,foi dafin,boabe mustar,ardei iute,,ghimbir,toate le-am fiert cam 10 -15 min .
Marinata fierbinte am strecurat-o si am turnat-o peste legume,am amestecat bine si le-am lasat pe foc cat sa dea cateva clocote,apoi le-am lasat 24-48 ore la macerat.
Inainte de a le pune in borcane am strecurat legumele,dar se lasa mai zemoase si le-am amestecat cu un sos facut din 2 borcane de mustar si 300-400 ml ulei,uneori se taie ,dar nu este nici o problema.
Dupa ce le-am amestecat bine cu sosul de mustar,
ne mai odihnim putin si noi si salata ,
apoi purcedem la asezarea salatei in borcane,
din care vrem/avem,eu am folosit in special cele de 0,800 gr.ca sa mearga mai repede.
Se indeasa usor iar sosul va iesi deasupra,
oricum trebuie sa fie cam un deget de sos la suprafata.
Se capacesc si la camara cu ele.
Ce pot sa va spun ca din toate combinatiile facute cea mai grozava este cea in care am avut pe langa legumele de baza:
gogonele,ardei capia/gogosar,morcovi,telina,ceapa si
sfecla rosie,dovlecel,conopida,varza,frunze telina si hrean ras.
Per total am facut: 57 borcane de 0.800 gr si 17 borcane de 0,370 gr.
La anul trebuie sa dublez ,acum mai am cam 12 borcane mari.
In concluzie,este o salata super,indiferent din ce legume se face ,singura conditie este sa fie facuta cat mai multa,caci asa rau este cand se termina.
Acum las imaginile sa vorbeasca,daca ceva nu a fost clar ,o intrebare si raspund.
Gogonele 2-3 kg,tocate feliute
Ardei capia/gogosar 2-3 kg, tocat fideluta
Morcov,telina 1-2 kg din fiecare, date pe razatoarea mare
Dovlecel 1-2 kg ,taiat feliute
Sfecla rosie 1-2 kg,taiata feliute/data pe razatoarea mare
Ceapa 1-2 kg,taiata solzisori
Varza tocata cam 2 kg
Frunze telina,eventual si marar
Conopida 1-2 kg tocata marunt,castrafeti 1-2 kg tocat feliute,
din pacate nu am foto cu ele
Marinata reteta de baza:
1/2 l otet din vin,2 l apa,3 linguri sare,6 linguri zahar,ori 1 pahar miere
piper,coriandru,ienibahar,boabe mustar,cuisoare,foi dafin,ardei iute,ghimbir,
se fierb 10-15 min. 
In functie de cantitatea de legume marim litrajul marinatei,
eu fac ochiometric
Marinata fierbinte se strecoara peste legume,
se amesteca bine,se tine pe foc de cand da in clocot cam 5 min.
Se lasa la macerat 24-48 ore ,
depinde de cand ai timp sa o finisezi,
oricum ,cu cat se macereaza mai mult este si mai gustoasa.
Se strecoara ,dar se lasa zemoasa 
Se face sosul de mustar de baza:
1 borcan de mustar de 0,314 gr 
se amesteca cu 200-300 ml ulei,
eu folosesc ulei presat la rece de floarea soarelui ,
nu este problema daca se taie.
 Hrean ras vreo  3-4 buc ,
daca este mai mult este si mai gustoasa salata
Sosul de mustar,hreanul si legumele se amesteca bine,
le lasam cam 30 min sa se odihneasca si ele si noi 
apoi le asezam indesand usor ,in borcane mici ,ori mari ,
din care avem,eu am preferat pe cele de 0,800 ,
indesam in asa fel ca la suprafata sa iasa sos cam de un deget
Este o salata super care musai trebuie sa fie in meniul borcanelilor de iarna,
de fapt in viitor cred ca mai mult pe asta am sa o fac si pe cea cu sare.

Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata! 






 








11 comentarii:

  1. Este foarte buna! Am mancat salata asta la cumnata mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este super,ai mancat varianta clasica,dar sa vezi ce gustoasa este cu mai multe legume si cu hrean,sa ii spui cumnatei de varianta mea si poate la toamna din bunatatile din gradina ta incropesti si tu cateva borcane,este mult pana te apuci ,ca apoi...
      Multumesc de vizita!

      Ștergere
  2. Cred ca era varianta clasica. Cu siguranta o sa fac si eu o portie la toamna. O sa-i dau si ei varianta imbunatatita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anu asta o sa fac si eu ca prea arata bine::)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brandusa,musai trebuie sa o faci in special pe cea cu de toate in ea si cu mult hrean ras,sigur o sa-ti placa,este asa buna iar cand se termina ai sa zici ca mine:
      La anul trebuie sa triplez cantitatea.
      Numai bine!

      Ștergere
  4. O idee minunata,eu mai am din gradina si acum cam din toate legumele si chiar nu eram hotarata ce sa fac.Revin sa va spun ce a iesit,desi nu cred ca voi da gres.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur o sa iti placa,daca ai si hrean ,pune ,va iesi si mai grozava.
      Numai bine!

      Ștergere
  5. Eu sunt în căutarea unei reţete pierdute, care seamănă cu aceasta. O făceam mai demult şi era grozavă, apoi am reluat-o după vreo 10 ani şi nu mi-a mai ieşit, în sensul că s-a stricat.
    Era cu ardei, ceapă, morcovi, gooşari - fideluţă, opăriţi numai cu o soluţie de oţet (aici nu mai stiu cât) şi apoi trebuiau scurşi f. bine, să nu aibă zeamă deloc. Imi amintesc că puneam legumele bine scurse pe şervete mari de bucătărie, să se zvânte bine până a doua zi. Apoi se amestecau cu sosul de maioneză, din ulei şi muştar.Ideea e ca legumele deveneau f. fine şi neavând apă, dădeau impresia că mănânci legume cu maioneză.Poate ştiţi dv. sau cineva de această reţetă. Eu bănuiesc că, fiind atât de bine scurse, legumele ar trebui opărite în oţet mai concentrat, ca să rămână totuşi ceva în ele. Mie mi se stricau, ca am făcut de 2 ori în diverse combinaţii de oţet cu apă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,cred ca inainte sa le scurgi trebuie sa le mai lasi la marinat ,eu am observat in timp,daca le las mai mult de 24 ore in marinata,iese mai buna si nu fermenteaza.
      Mie imi place mai zemoasa.
      Numai bine!

      Ștergere
  6. nu se sterilizeaza borcanele? la cuptor sau pe aragaz? multumesc anticipat de raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,nu se sterilizeaza.
      Este o salata marinata in otet,sare,zahar,mirodenii,in plus este amestecata cu maioneza de mustar si hrean,toate sunt ingrediente care conserva bine legumele.
      Faci ca mine,intai o cantitate mica sa vezi ce si cum este,apoi din an in an vei marii cantitatea,niciodata nu este de ajuns.
      Numai bine!

      Ștergere

Multumesc de vizita,impresiile sunt binevenite!