Am tot vazut pe net legume uscate-vegeta naturala.
Cand stateam in dubii ,sa ma apuc sau nu,
Vasi ,un gradinar grozav,posteaza :
Cum-se-usuca-legumele-la-soare.
asta a fost sutul in ...sa ma apuc de treaba.
Vreau sa zic,greu a fost pana m-am apucat,
ca apoi nu ma mai opream.
Am folosit niste ladite pentru a usca,intai le-am pus pe masa in gradina,apoi le-am pus in solar,in 2-3 zile erau gata.
Am uscat ardei capia,gras,gogosar,morcov radacina si frunze,
sfecla rosie radacina si frunze,telina radacina si frunze,
dovlecel,patrunjel radacina si frunze,pastarnac,
ceapa,cu ea am gresit ,am aflat ulterior ca trebuia sa o usuc in cuptor,dar nu o sa mor din asta acum.
Din mirodenii am uscat:
busuioc,cimbru,cimbrisor,menta,tarhon,isop,roinita.
Cam asa aratau:
Cand am nevoie rasnesc o anume cantitate
rasnesc si mirodenii din toate plus ardei iuti
rezultatul ar fi asa.
Rezultatul este grozav,il folosesc in diverse concentratii la tot ce gatesc.
Anul asta am sa usuc cam tot ce este comestibil din gradina.
Cam astea sunt cutiile cu mirodeniile uscate
Mixul meu de vegeta-mirodenii:
Busuioc,Cimbru,Cimbrisor,Menta,Schinduf,
Tarhon,Roinita,Isop,
Frunze de morcov+radacina,Frunze de telina+radacina,
Frunze de patrunjel +radacina,Ardei iute,Ardei capia,gras,gogosar,
Dovlecel,Ceapa,Pastarnac,
Piper negru/rosu,Cuisoare,Coriandru,Enibahar,
Chimen,Chimion,Fenicul,Sofranel,
toate le rasnesc fin ,le amestec bine si le folosesc la orice.
Voi ce legume ati uscat?
Ce mixuri va preparati?
Orice inceput este mai greu,dar satisfactiile sunt pe masura!
Pai eu ti-am dat un imbold, iar tu ai luat-o prea in serios( ha,ha,ha).
RăspundețiȘtergereTu ai facut acolo industrial, si nu cred ca este ceva sa fi uscat eu si tu nu, dar invers da :))
Anul acesta incerca sa te intrec:))
Acum fara gluma, dar se pastreaza bine aceste amestecuri.
Zi-mi despre sofranelul tau, este un sofran mai mic, are aceleasi proprietati cu cel mare?
Pupici!
Vasi,imboldul tau a fost urias si iti Multumesc!
ȘtergereStai sa vezi anul asta,oricum la toamna se numara bobocii.
Sofranelul uscat care il am,l-am primit de la sora mea din India.
Diferenta este intre Sofran si Sofranel,dar fiecare are proprietatile lui bine definite.
Uite aici detalii despre Sofranel,
http://gradinahobby.blogspot.ro/search/label/Sofranel
iar asta este Sofranul
http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98ofran
Sofranelul se inmulteste prin seminte,arata ca un scaiete,nu este pretentios,iar
Sofranul se inmulteste prin bulbi,arata ca o brandusa si este pretentios.
Un an nou cu sanatate si multe realizari!
Legumele uscate bine le-am pus intr-o galetusa care se inchide f.bine,vad ca sunt ok pana acum,iar cele macinate imi fac cate un borcan de 800gr sa-mi ajunga o luna.
ȘtergereNumai bine!
Stii ce vreau de la tine?
Ștergerecateva seminte de creson, castraveti din aia care ai zis tu si cateva de sofranel, daca este si colorant, sa il folosesc la cozonac :))
In rest cam am.....sau mai strig cand mai vad ceva.
Tu te-ai hotarat ce vrei de la mine?
Si eu am facut dar numai cu cateva ingrediente si asa iesit buna si asa. Anul asta o sa incerc mai multe combinatii.
RăspundețiȘtergereOrice are un inceput,dar ai vazut ce grozave sunt fata de ce cumparam din magazin.
ȘtergereCu cat mai multe,cu atat mai grozav este.
Un an nou cu sanatate si multe realizari!
Anul acesta incerc si eu. M-ati convins ca merita. Si tu si Vasi.
RăspundețiȘtergereSi cred ca nu au mirosul acela de medicamente de la Delikat, nu?
Cu siguranta ca nu au, imi raspund singur.
Marian,musai trebuie,este ca si cu gradinaritul,cand te prinde nu mai poti fara.
ȘtergereDaca imi trimiti adresa,iti fac un borcan si sigur ai sa vrei sa vina vara mai repede.
Un an nou cu sanatate si multe realizari!
am facut si eu condimentul natural, am scris aici: http://simplitaly.wordpress.com/2012/08/28/condiment-vegetal/
RăspundețiȘtergereEu oricum nu am mai folosit produse similare din comert deja de ceva ani pentru ca imi provoaca migrene. La aroma iar am iesit in castig, nu se poate compara cu nimic din comert, eu numai la sistemul de uscare mai trebuie sa ma perfectionez, am uscat legumele in uscatorul electric si pacat de curent cand am avut o imensitate de zile toride vara trecuta.
In zilele toride unele se usuca de dimineata pana seara,altele in 2-3 zile,asa ca anul asta profita de energia solara gratuita.
ȘtergereAsta electric este bun cand nu ai unde pune la uscat.
Eu,intai le-am uscat afara,apoi am zis sa vad in solar cum se usuca si a fost super.
Cu ocazia asta am vazut ce inseamna caldura buna,anul asta toate mirodeniile au iesit super fata de alti ani cand nu aveam asa tempeatura.
Oricum,cat traim invatam,experimentam.
Numai bine!
toamna trecuta, pe cand mi-a picat si mie fisa cu uscatul, a trecut caldura. am uscat eu cate ceva (in uscatorul electric), dar a fost tare putin. cel mai rau m-a enervat faptul ca n-am incercat sa profit macar cu atat de toate caldurile alea naucitoare, care mi s-au parut nesfarsite si fara nici un sens. uite ca aveau un sens, da' am trecut eu pe langa el!
RăspundețiȘtergereanul asta n-am sa mai pierd ocazia. dar probabil o sa ploua.
Recuperezi anul asta,chiar daca vor fi ploi,vor fi si zile super calduroase,nu vezi ca vremea este data peste cap.
ȘtergereSi eu m-am apucat cam tarziu,oricum am vazut ca cele uscate in caldura de afara sunt mult mai grozave decat cele uscate in cuptor sau in pod.
Oricum,sunt mult mai bune decat vegeta din magazin.
Numai bine!
Industrial? Încă nu. Însă cu siguranță că ai nevoie de branding, chiar dacă idee nu este nouă.
RăspundețiȘtergereAș dori 50 g amestec Mihaela pentru pește, 100 g amestec Mihaelapentru supe, 100 g amestec Mihaela pentru piure de cartofi.
Dacă tot vinzi semințe... ar merge și pudră...
Multumesc!
ȘtergereAdevarul ca eu il folosesc la orice,ce mixuri faceam pana acum ,dar anul asta cu legumele uscate mi-a iesit cevaaaaa....
Stai sa vezi anul asta ce va fi,am o lista lunga.
In general semintele care raman le macin si le pun in mixul de condimente,in special cele de rosii,ardei dau un gust super.
Numai bine!
draga mihaela
RăspundețiȘtergerecand ti-am citit comment-ul si am intrat la tine pe blog mia-m zis: ,, hait , s-a apucat raduleasca de gradinarit la monaco si te pomenesti ca o sa-i faca reclama la "liostean" taman andreea banica ca doar de, amandoua divortara de acelasi barbat ,,
lasand gluma la o parte , uite cum ma bagi la cheltuieli. am deja o lista de vreo 19 produse printre care si doi arbusti dar as prefera sa mi le trimiti cu urgent curier-ul ca n-am timp sa ajung la posta. crezi ca s-ar putea?
comanda am s-o plasez pe mail. eu legumele nu le-as rasni ci le-as farama in palme ca sa nu iasa chiar asa praf. :)
Nu se stie niciodata cum te nimereste microbul de gradinarit,poate o avea si ea o gradinita a ei.
ȘtergereTot mixul de legume si mirodenii le rasnesc,deoarece eu il folosesc foarte mult la sandwichuri si unele sunt prea scronturoase daca nu sunt macinate fin,asa ca le-am macinat pe toate,oricum aroma si gustul este grozav.
Comenzile de seminte si arbusti le trimit cum cere clientul,am optat pentru posta ca este la jumatate pret decat curierul,dar daca tu vrei prin curier,ok.
Cand faci comanda specifici ca vrei prin curier.
Sa auzim numai de bine!
erata "mi-am zis" - chestie de iuteala de taste
RăspundețiȘtergerebuna!
RăspundețiȘtergereSi eu am uscat legumele tot in ladite.
incepusem cu doua aparatori de ventilatoare mari, dar mi-am dat seama ca nu fac fata.
Sunt foarte multumita de ''vegeta de casa''
Ce grozavi de inventivi suntem,tu cu aparatori de ventilator,apoi ladite,eu intai le uscam pe blaturi in pod,dar nu ieseau asa grozav.
ȘtergereAcum folosesc laditele din plastic,sunt ladite de plastic mai lungi si nu prea inalte,iar gauricile sunt mai mici,cand ma duceam la piata ma uitam unde aruncau una,alta si imi alegeam aceste ladite,sunt grozave pentru uscat.
Daca stai sa te gandesti ,cam tot ce facem in casa este diferit de ceea ce se comercializeaza.
Anul asta mi-am propus sa am o varietate si mai mare de legume/verdeturi uscate.
Numai bine!
Si eu colectionez ladite, mai ales cele lungi.:)
RăspundețiȘtergereCe frumos.Am uscat si eu cate ceva anul trecut,tot vazand la Vasi :)
RăspundețiȘtergereAnu asta insa,ma voi apuca mai devreme si voi face mai mult,ca deja le-am terminat.
Vasi,este "capul relelor"din gradina,dar a fost super.
ȘtergereAnul asta am o lista mult mai mare cu ce trebuie sa usuc.
Ai vazut ce grozava este vegeta de casa,e greu sa ne apucam ,ca apoi...
Numai bine!
Bun gasit , spune-mi te rog. Sofranelul in amestec are putere mare de colorare? Adica toata supa iese galbena? Cam cat sofranel puientru o galeata din aia de la final? Am si eu seminte anul asta si ma gandeam sa il folosesc. Bineinteles, peost de colorant, nu in loc de sofran, ca nu e asemanator ca gust.
RăspundețiȘtergereBuna,multumesc de vizita!
ȘtergereSofranelul care il am este primit din India,eu nu am urmarit colorarea mancarii,ciorbe/supe nu fac asa ca nu stiu cum ar colora.
Cantitativ am pus destul de putin fata de celelalte mirodenii,in final mixul are o culoare verde/maronie.
Din fiecare mirodenie am rasnit cam 2 linguri,mirodeniile seminte cate 1 lingura,iar legumele uscate 6-8 linguri.
In general il fac dupa gust.
Experimentand vezi ce iese.
Numai bine!
eu am luat seminte de la brico (http://www.bricostore.ro/seminte-bulbi/315369-sofranel-go-on-5948872015720.html). se usuca petalele florilor. da, coloreaza supa. si aluaturile, numai ca sunt putine seminte in plic, ar trebui plantate 2-3. plus cap lanta e ticloasa, inteapa si zona ramane dureroasa o vreme.
ȘtergerePe vremuri erau culturi de sofranel,acum doar ratacit prin gradini.
ȘtergereIncearca si ea cu tepii sa tina la distanta intrusii pofticiosi care ii vor petalele florilor,
Eu am sa o plantez de decor,este haioasa.
Numai bine!
Am inteles. La mine este prima data cand cultiv sofranel, adica coi cultiva, e la imcoltit! Daca nu il adaugientru culoare atunci pentru ce, ca gustul e cam..plat, sau asa mi se pare mie. Eu ma gandeam ca e bun pentru culoarea mai vie pe care o da amestecului. Ai vazut ca si la vegeta aia din comert exista un mare fond galben. Restul legumelor si mai ales verdeturile fac toata chestia sa arate cam sumbru.
RăspundețiȘtergereEu il adaug pentru ca il am si e pacat sa il arunc,dar fiind atat e multe legume verzi si maronii ca sa ramana culoarea galbena ar insemna ca sofranelul sa-l pun de 10 ori mai mult,eu nu ma uit atat la culoare,mai mult la gust.
ȘtergereDe cultivat am sa pun si eu cateva seminte dar mai mult pentru aspect ornamental .
Fondul galben din vegeta numai sofranel nu este.
Numai bine!
Draga Mihaela, astept rasadurile de ardei. :)
RăspundețiȘtergerePana atunci, te astept cu drag la un concurs, cu premii in vouchere in valoare de 150 de lei, pentru carti minunate de la Books Express. Uite aici mai multe: http://www.bucatareli.com/2013/03/concurs-pentru-bloggerii-culinari-de-ce.html.
cu drag,
Gabi
Buna Gabi,multumesc ca te-ai gandit si la mine,dar eu nu le am cu scrisul si concursurile.
RăspundețiȘtergereRasadurile acum incep sa le fac,uita-te pe blogul cu seminte si sa -mi zici cam ce legume te-ar interesa si cam cate fire din fiecare,anumite soiuri le fac mai putine,doar pentru mine si cativa cunoscuti,unul dintre ei esti tu.
Numai bine!
Mihaela, te-ai putea extinde si sa vinzi si altora, dar fara sa stai in piata, la taraba. :) As avea eu niste idei. :) fug dincolo, te pup. :)
RăspundețiȘtergereAm vandut fara sa stau in piata,dar anul asta am sa pun mai putin ,nu am avut vreme sa insamantez mai din timp si pentru cei cu solar,o sa am doar pentru gradina,sper ca de la anu sa facem o sera incalzita,sa fac mai multe feluri de rasaduri de plante.
ȘtergereNumai bine!
super tare , o sa incerc si eu !
RăspundețiȘtergereEste mult pana te apuci,apoi...
ȘtergereNumai bine!
interesant, tot ce postati ma intereseaza.de mult doream sa imi fac vegeta de casa si uite ca anul viitor chiar o sa infaptuiesc.
RăspundețiȘtergereAsa am patit si eu,tot vedeam pe net pe diverse bloguri,dar nu aveam indemn,dar a fost acel sut cand aveam si multe legume si tot am facut din ele diverse si tot mai erau,asa m-am apucat de bananait si asa am ajuns la Vasi care mi-a dat acel sut.
ȘtergereEste putin greu pana te apuci,apoi nu mai te opresti.
Ce sfat iti dau,cele mai bune legume uscate sunt cand prinzi zilele alea toride,dar merg si cele facute in cuptor,ori deshidratator.
Eu acum le usuc in solar,in ladite cocotate pe sarme si pe un raft.
Fara probleme tin si nu se inmoaie/strica daca le ai bine inchise.
Poti usca cam tot ce ai prin gradina,ori de la piata,apoi le combini .
Iti recomand sa usuci cat mai mult frunze de telina si morcov,dau o aroma grozava.
Numai bine!
Aoleu,uitasem sa va spun ,LA MULTI ANI! de ziua ROMANIEI.
RăspundețiȘtergereLa multi ani!
Ștergereanul acesta am semanat sofranel in gradina ,m-am uitat la el ca la o minune ,o planta care inteapa rau de tot mai ales acum ca e uscat,l-am taiat are cate 3-4-5 maciulii ,am colectat floarea care s-a uscat adica petalele si in interiorul capsulei are niste seminte albe mai maricele. intrebarea mea este urmatoarea petalele rosiatice se folosesc ? pentru ca de la restul plantei doar semintele pentru la anu in rest nimic ma gandesc.o zi buna!
RăspundețiȘtergereBuna,da,petalele se folosesc.
RăspundețiȘtergereNumai bine!
multumesc mult pentru raspuns, am inceput sa usuc si eu din greu de toate si printre ele si frunze de sfecla rosie ,nu stiu daca se poate folosi dar eu o usuc sa fie acolo, frunze de patrunjel, telina, leustean, tarhon, marar, morcov, loboda de 3 culori, acum usuc praz cu tot cu frunze lam lasat cam des si e foarte crud si el si frunzele, dupa cate am inteles frunzele de la pastarnac nu sant bune de pus in mancare sau ma insel?, acum e cimbrul inflorit tot si urmeaza la uscat si pe urma radacinoasele si asa pe rand ne facem vegeta noi nu mai cumparam chimicale de la altii!!!!!!!!!!!.o zi racoroasa sa aveti!
RăspundețiȘtergereGrozav ce mesteresti,majoritatea sunt bune,mai putin frunzele de pastarnac.
ȘtergereEu cimbru l-am tuns de doua ori pana acum,asa ai productie mai mare,tai lastarii de deasupra unor noi lastari si in doua saptamani cresc altii si tot asa pana in toamna,la fel si cu busuiocul,iar la radacinoase tot timpul rup frunzele si le pun la uscat.
Acum am inceput sa pun la uscat ardeii,mai ales ca vremea de afara este perfecta de uscat legume/mirodenii.
Numai bine!