luni, 30 septembrie 2013

GOJI-lycium barbarum chinensis-Soiul Ningxia NQ 1

 
Acum doi ani cand am primit arbusti de Goji sa ii vand,am tot amanat plantarea unuia si la mine in gradina,dar asta toamna am plantat doi arbusti mai amarati .
Dupa ce i-am plantat,pentru ca erau inca mici si venea iarna ,i-am musuroit bine cu pamant,frunze uscate si rumegus.
In primavara din doi a inverzit doar unul,i-am taiat varfurile ,l-am dezmusuroit ,l-am hranit cu o galeata de apa de gainat ,apoi udat regulat cand udam gradina,cu toate ca scrie ca nu ii place apa multa,dar cred ca se refera la apa baltita.
Oricum, a inceput sa creasca si sa lastareasca ,ma gandeam ca anul asta nu vor fi flori/fructe,dar a zis ca merit o recolta si prin iulie a inceput sa infloreasca,intai mai timid ,apoi din ce in ce mai multe flori pe toate crengutele si cand nu ma gandeam au aparut si bobitele,din prima nu le bagi de seama sunt verzi si lunguiete in ciorchini ,ori singulare,dar tare haioase.
La sfarsit de iulie au inceput sa se coaca si uite asa o tine intr-una ,apar flori/fructe noi si cele vechi se coc.
Inca nu le-am cules,imi place inca sa le vad pe crengi,dar acum dupa ce se termina cu ploile le voi culege si voi vedea ce mesteresc din ele.
 Goji la inceput de mai 2013
Goji in 21.06.2013
Goji la 1 iulie 2013
 Goji prima floare 1 iulie 2013
Goji ,au inceput sa se formeze fructele 27.07.2013
Goji,flori si fructe 1.08.2013
Goji au inceput sa se coaca 1.08.2013
Goji in 20.08.2013
Goji l-am sprijinit pe un arac in 9.09.2013
Goji flori,fructe verzi si fructe coapte 9.09.2013
Goji plantatie,foto net
GOJI este o planta, care provine din Asia, in special China.
Chinezii au descoperit valoarea medicinala a plantei GOJI acum 6000 ani.
Nici in ziua de azi, medicina chineza nu poate renunta la GOJI.
Goji protejeaza celulele si incetineste procesul de imbatrinire.
Fructul GOJI are influenta pozitiva pentru ochi, datorita continutului ridicat de caroten, care imbunatateste circultia de sange in ochi.
De asemenea GOJI contine molecule bioactive, care intaresc sistemul imunitar al organismului uman
Doar consumul de cateva fructe de GOJI pe zi regleaza ponderea celulelor albe din sange si protejeaza corpul impotriva virusilor.


GOJI contine cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate fructele existente in lume.
O cantitate de cca 10 - 30 grame de fructe GOJI asigura necesarul zilnic de vitamine.
Pe langa asta, GOJI mai are o multime de alte efecte benefice organismului:
1. reduce zaharul din sange
2. incetineste procesul de imbatrinire
3. reduce problemele de menopauza
4. previne tensiunea arteriala ridicata
5. GOJI da omului mai multa energie
6. este un mare ajutor in lupta impotriva cancerului
7. aduce bunastare
8. este cel mai bun dezintoxificator
9. este bun pentru ficat, rinichi si ochi
10. imbunatateste circulatia de sange
11. intareste muschii si oasele
12. este extrem de bogat in vitamine, minerale si substante nutritive
13. intareste sistemul imunitar
14. protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare
15. stimuleaza procesul de descompunere a grasimilor
16. eficient in cure de slabire si combaterea celulitei
17. scade nivelul de colesterol,
18. stimuleaza apetitul sexual
19. inlesneste mentinerea greutatii corporale normale
20. contra Alzheimer

Fructele Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient în salate, supe, ceai, ingredient în prăjituri, ciocolate, îngheţate, sucuri de fructe Goji, vin de fructe Goji, lichior de fructe Goji.
Inainte cu 30 min de a lua micul dejun, consumati un pumn de fructe goji(25 g).
Fructele fiind uscate necesita o mastecatie lenta, constienta, mecanism prin care vom simti savoarea si aroma specifica.

Arbustul Goji nu este pretentios,
insa este de preferat sa fie plantat intr-un loc insorit al gradinii.
Este recomandat sa aibe suficient spatiu pentru a se dezvolta,
Goji poate atinge dimensiuni de circa 2,5 m in inaltime si latime!
Goji se adapteaza cu usurinta diverselor tipuri de sol din gradina, de la argiloase la argilo-nisipoase si nisipoase.
Cu toate acestea, cel mai recomandat este solul organic.
Cele mai bune rezultate vor fi obtinute daca solul gradinii are un pH cuprins intre 6.8 si 8.1.
Cresterea plantei Goji nu presupune dificultati, aceasta rezistand cu succes la temperaturi scazute de -25’C (in primii doi ani) si pana la -30’C dupa aceea iar maximele suportate sunt pana la +38 / +40’C.
Plantarea  arbustilor cu radacina nuda se face toamna si primavara.
Arbustii in ghivece se pot planta oricand pamantul nu este inghetat.
Arbustii in primul an au nevoie de mai multa grija,fiind o planta tanara,peste iarna se musuroieste cu pamant/frunze/paie/fan.
Plantele tinere se uda bine saptamanal si se hraneste cu apa de gainat/balegar/compost cel putin o data pe luna.
In primul an de crestere a plantei trebuie sa tinem cont:
-Tulpina principala trebuie sa atinga intre 45-50 cm in functie de locul unde se doreste cultivarea iar aceasta tulpina trebuie sa creasca dreapta, curata, fara nici un alt copil lateral; daca se intampla acest lucru, totusi, si apar si alte ramuri, micute adiacent vor trebui inlaturate
-In momentul in care planta are intre 60-90 cm trebuie sa fie taiat varful tulpinii principale pentru a putea sa se ramifice.
-Nu trebuie incurajata ramificarea prin mai mult de 4-5 lastari.
-Unul din lastarii care va creste mai frumos, mai drept, gros si sanatos il vom lasa sa creasca ca tulpina principala pentru anul ce va urma.
-Se curata tulpina de la sol 40 cm.
In urmatorii ani arbustul Goji se taie (gestioneaza) în timpul iernii sau primavara devreme în hibernare, pentru a obtine randament mai bun si de calitate superioara, cu toate acestea, taierea de vara este necesara.
Exista 2 tipuri de lastari care trebuiesc indepartati:
1.Lastari care de obicei cresc cu muguri rapizi de dezvoltare.
Acestia nu au flori deci nu rodesc.
Consuma de obicei hrana de pe alte ramuri si impiedica dezvoltarea corecta a fructelor.
Trebuiesc eliminati complet din baza.
Cu cat se identifica mai repede si elimina acesti lastari cu atat mai bine pentru arbustul Goji.
2.Lastari ce cresc de obicei de la radacinile sub sol.
Apare cel mai frecvent de unde o radacina a fost taiata sau deteriorata.
In cazul in care nu este eliminata la timp poate dezvolta un alt arbust Goji nou iar ingrijirea culturii devine mai dificila.

Se poate lasa tip tufa,ori forma baldachin.
Model de cum se poate forma arbustul Goji prin taiere:

Fructele apar din primii ani,dar o recolta buna incep sa aibe dupa 4 ani.
Goji infloreste in lunile aprilie si mai,iar recoltarea se face in lunile august si septembrie.
Fructele de GOJI se usuca la soare, sau in cuptor timp de 3 ore la temperatura de 40 grade.
Sucul de Goji se obtine prin presarea fructelor la rece.
 

Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!

4 comentarii:

  1. De trei ani incerc sa am si eu arbustul acesta, mai intai din seminte, acum am gasit la Dedeman insa este deocamdata in ghiveci, Din pacate a inflorit dar nu a tinut fructele, saptamana viitoare il transfer in gradina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ghivecele sunt chinuiti,cand ii plantezi in gradina parca prind viata si se dezvolta ca feti-frumosii din poveste.Nu stiam cum se va dezvolta,mai ales ca un an au stat in ghiveci si au zacut si nu ma asteptam la asa o evolutie la atatea flori si fructe.
      Citisem ca lastareste mult si ca nu vor face fructe pe acei lastari,ca trebuiesc taiati,dar al meu Goji are fructe pe toate ramurelele,a vrut pesemne sa ma impresioneze,dar si eu am avut grija de el,l-am hranit lunar si udat din plin mereu.
      Sper sa te bucuri si tu de Goji al tau cat de curand.
      Numai bine!

      Ștergere
  2. Mihaela, de ce sa faci ceva din ele? De ce nu le mancati asa crude, asa sunt cu potential maxim de vitamine si minerale. Eu le adun din august cand au inceput sa se coaca, tot cate-un pumn si le mananc dimineata pe toate deodata.
    Cand ma gandesc ca am cumparat cu bani multi fructele astea uscate si impachetate si le mancam si pe ele, desi a doua serie primita...of, erau atat de uscate ca numai inmuiate le puteai manca, asa ca acum, ca am si eu crude, le mananc ca pe zmeura.
    Iarta-ma ca "ma descarc " nitel, dar am vazut peste tot, pe bloguri, cum are cineva o mana de fructe cum face conserve din ele; oare de ce nu ne dam seama cat de important este sa le mancam crude si nu in dulceturi, fierte si "omorate" practic?
    OK, fiecare face si traieste cum considera. Eu, dac-as avea prea multe goji acum as congela o parte din ele sa am si mai tarziu.
    Pt. myky: eu deja i-am transferat in gradina si-s numai din primavara asta, deci, acum, dupa ploile astea, poti sa-l muti cu tot cu pamantul lui din ghiveci.
    Scuzele mele dac-am fost prea insistenta :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elisa,tu ai mare dreptate,fructele proaspete sunt cele mai bune,dar mai am de lucrat cu mine in problema asta.
      Am incercat sa le pap asa proaspete,dar sunt amare,chiar daca se pierde jumatate din valoarea lor le prefer uscate.
      In viitor sper sa ma invat si cu ele proaspete,asa cum m-am invatat si cu Aronia.
      Dulcegarii nu cred ca am sa fac,cred ca le voi congela,ori uscate,asa le pot rontaii pe indelete.
      Numai bine!

      Ștergere

Multumesc de vizita,impresiile sunt binevenite!