Portulaca oleracea -Iarba grasa = singura planta cu frunze verzi care contine o cantitate mare de acizi grasi Omega 3 .
Caut sa vad cum arata,despre ce este vorba,
stupoare,
planta care o culegeam cu spor din gradina pentru pasari
si ma supara ca era peste tot si nu scapam de ea ,
era o Super Buruiana.
Despre Super buruiana -Portulaca oleracea / Iarba grasa ,informatii pe larg:
Iarba-grasa-buruiana-de-leac
iarba-grasa-portulaca-oleracea
Super-buruieni
Vazand cum stau lucrurile ,
acum,
Iarba grasa . Grasita pe la noi ,
nu o mai prigonesc decat unde incurca treaba .
De exemplu, in foto 2 este parceluta pentru marar,am cules pe cel din primavara si am semanat pentru toamna ,dar in loc de marar a iesit din plin iarba grasa,am lasat-o ca era prea frumoasa ,
zilnic culeg o mana serioasa ,o toc ca pe orice verdeata si o pun in salata,mancare.
Salata mea:
rosii
ardei capia
ciuperci
iarba grasa
frunze de morcov
patrunjel,busuioc,cimbru,
ceapa
usturoi
ardei iute
ulei presat la rece de floarea soarelui
sare,
uneori mai pun castraveti,dovlecel,seminte de fl.soarelui,dovleac,nuca,migdale,susan,fulgi de ovaz.
De acum incolo este un aliment de baza ,este gustoasa.
Din pacate pe la noi fiind considerata buruiana,la cine povestesc de beneficiile ei ma ia in deradere,cum sa manance ei buruieni ,asta este,ce este bun dam la pasari si la porci ,apoi ne intoxicam cu carne si ne vaitam ca suntem bolnavi ,iar sanatatea curata este la doi pasi de noi si nu vrem/nu stim sa o folosim.
Culmea ,este GRATIS.altii dau bani pe ea.
Cateva indicii ,poate ,poate ajunge si in farfuriile altora;
Utilizări terapeutice:
- Malnutriţie
- Îmbunătăţeşte capacităţile congnitive
- Ajută la formarea eritrocitelor
- Afecţiuni ale aparatului urinar, cistite, dureri la urinare, litiaze urinare
- Diaree şi dizenterie, alături de alte plante medicinale
- Diabet, scade nivelul zahărului din sânge şi favorizează secreţia insulinei
- Hemoragii, are acţiune coagulantă (de exemplu sângerări din nas)
- Hemoroizi
- Artrită, diverse dureri, are acţiune antiinflamatoare şi analgezică
- Impotenţă
- Parazitoze intestinale (alături de alte plante medicinale)
- Afecţiuni ale pielii: arsuri, abcese, ulcere, plăgi, infecţii streptococice, diverse iritaţii. Frunzele proaspete au efect răcoritor, calmant, antiiritant, analgezic şi antiinflamator asupra pielii. Pot fi aplicate sup forma de cataplasmă.
- Muşcături de insecte
- Discomfort termic în timpul verii (are efect răcoritor)
Alte utilizări:
- În agricultură poate fi utilizată şi pentru a păstra uminiditatea solului în jurul altor plante.
Natura are multe bunatati ,trebuie doar sa avem mai multa incredere.
Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!
Am si eu in gradina, dar nu foarte multa. Am sa ma duc sa o vizitez si sa stam putin de vorba :))
RăspundețiȘtergereMai stii ce prietenie se va lega intre noi, ca si cu frunzele de morcov?
Pupici!
Sigur se va lega o prietenie,acum ai s-o cocolosesti si tu ,cum fac eu acum .
ȘtergereMomentan caut sa vad cum o pot conserva.
Pentru a nu i se pierde din proprietati, cel mai bine se poate conserva in miere de albine. Se umple un borcan cu planta si se toarna miere ca sa o acopere, apoi se inchide ermetic si se tine la rece, in frigider sau in camara.
Ștergeresi eu am descoperit-o tot anul acesta. ne-am imprietenit deja, ea protejeaza ardeii si santurile de udare dintre rosii.
RăspundețiȘtergere(bine te-am gasit!)
Multumesc de vizita!
ȘtergereNoroc cu internetul,daca era dupa vecinii mei gradinari ,era doar o buruiana pentru animale .
Sa auzim numai de bine!
aaa, pai si eu abia acuma aflu??? am smuls-o si am bodoganit-o toata vara! te pomenesti ca mai am si alte comori pe care le-am tot blamat! merci ca ne-ai spus!
RăspundețiȘtergereCristina,cam asa am reactionat si eu in primavara,cum de nu am stiut pana acum,asa o bunatate o prigoneam si ma enerva cu tupeul ei de a iesii mereu.Acum o scot doar unde incurca in rest o las sa-si faca de cap ,este buna de umbra ,tine umezeala si nici alte buruieni nu mai creste.
ȘtergereComori sunt multe prin gradina ,le descoperim si o sa le pretuim cum se cuvine.
Pe rand le vine prezentarea la toate.
Multumesc de vizita !
Daa, e buna in salata si e un aliment minune cunoscut din antichitate. Noi o consumam doar proaspata, cu rosii sau castraveti, dar se poate face si un sos de iaurt cu frunze de portulaca si castravete, ceva asemanator cu tzatziki si se poate pastra peste iarna murata ...
RăspundețiȘtergereCa orice lucru nou ,am luat-o cu usurelul,dar vazand ca este buna am pus ca orice verdeata cam la tot ce gateam .Sotul meu la inceput nici sa nu auda,dar ce era dupa el ,ca doar eu gatesc si el mananca .
ȘtergerePana la urma cand i-am citit ce si cum are ca proprietati ,a zis ok.
Daca stii cum sa o pastrez peste iarna ,te rog lumineaza-ma.
Sa auzim numai de bine!
N-am facut muraturi cu portulaca, dar stiu ca se foloseste planta cruda sau fiarta - se pune in borcane cu saramura ( apa, sare, otet )si un catel de usturoi, iar deasupra se toarna ulei de masline doua linguri. Daca se sterilizeaza se pastreaza mult timp, daca o folosesti imediat se tine in frigider cel mult o luna.
ȘtergereMultumesc,la anul vreau sa fac ceva experiente pentru conservare.Anul asta am mancat-o in toate felurile,dar am preferat cat mai cruda ca sa nu se piarda din proprietati.
ȘtergereSa auzim numai de bine!
Eu abia astept vara sa culeg din gradina pentru mancare. Nu am stiut de proprietatile ei dar e delicioasa . In Turcia e foarte apreciata. Ei chiar o cultiva. Da o cautare pe Google imagini cuvantul SEMIZOTU . Imaginile spun multe.
RăspundețiȘtergereAsta ma uitam ,unii o cultiva si dau bani pe ea,iar la noi creste pe oriunde si o dam la animale,ori la gunoi.
ȘtergereAi dreptate,am cautat dupa cuvantul SEMIZOTU si am ramas uimita cate retete au aparut.Eu o folosesc in salate si o pun in mancare ca pe orice mirodenie,iar in gradina o las pe post de mulci.
Numai bine!
Buna Mihaela,
RăspundețiȘtergereSi eu am patit la fel sa stii. Dar acum o iubesc. Stii si despre cartea scrisa in onoarea acestei plante din Carti din tei. Sunt binecuvantata! Am curtea plina de portulaca, de nalba mare si ghimpe am cateva fire. Si ce bun e.... Si caut sa le descopar si pe celelalte, ca nu le cunosc. Sunt ca un copil mic...Multa sanatate! Infinit sa iti fie universul! Sarbatori fericite! :)
Buna,asa este,o grozavie de planta care o starpeam aiurea,este buna in orice gatesti,eu o adaug ca pe verdeata.
ȘtergereVezi pe siteul asta sunt prezentate multe plante care noi le zicem buruieni,dar ele sunt foarte bune
https://ierburiuitate.wordpress.com/
De exemplu,acum este vremea unei plante care apare toamna-iarna-primavara,Racovina https://ierburiuitate.wordpress.com//?s=racovina&search=Mergi
Este foarte gustoasa,vezi daca o ai prin gradina,ori imprejurimi.
Sarbatori fericite!
Am ca tema pentru licenta aceasta planta,mai exact analiza biochimica a extractelor din aceasta planta,si este atât de amuzant pentru mine deoarece fac o lucrare despre o buruiana pe care o rup cu spor in gradina:)))
RăspundețiȘtergereNu am stiut ca asa succes are buruiana aceasta,asa de mult aveam in gradina nici nu ma ducea capul cum sa ma dezbaeresc de dansa.Ea tare repedea se mai inmulteste.
RăspundețiȘtergereAsa faceam si eu,dar acum o las sa creasca in voie,doar o tund pe unde ma incurca.Pe langa ea mai sunt o multime de asa zis buruieni care sunt comestibile si cu proprietati grozave.Trebuie doar sa ne invatam.
ȘtergereNumai bine!
va multumesc pana acum o certam si o aruncam la animale dar de acum inainte am sa povestesc cu ea ca sa nu o stresez .....
RăspundețiȘtergereE,poti impartii cu animalele,o portie tie si doua lor,iar restul de mulci.
ȘtergereEste foarte buna si nu numai ea,vezi ca ai o multime de bunatati care le rupi ca sunt buruieni.
Numai bine!
Prima data am mâncat in Italia așa ceva.Îmi părea mie cunoscuta dar nu
RăspundețiȘtergereani aduceam aminte ce e.Apoi după mai multe discuții cu unii prieteni italieni,am aflat cu ce poate fi combinata,pentru a face salate excelente.Am ajuns acasă in romania,si primul lucru care l-am făcut a fost samerg in gradina.Am adunat o porție buna de grașița.am cules frunze de știrița,o mana de frunze de pătrunjel,coateva fire de frunze de țelină,marar(mie îmi place mult mărarul)frunze de salata,ceapa verde,câteva frunze desfela roșie,si am făcut o salata pe cinste.Sotia nici nuvoia sa audă de așa ceva,dar când a gustat,a făcut odată mirata,si s-a așezat langa mine.Nu se mai satura.De atuncio folosim an dezmățat in salate cat si la mâncare ca suplinitor de zarzavat verde.Cel mai bine e șase mănânce in stare proaspătă,pusa la murat își pierde mult din calitățile nutritive si terapeutice.Nu ezitați sa o consumați cat mai mult posibil,iar frunzele de știrița sunt cel mai bun antibiotic natural.100 de grae de frunze de știrița mâncate in salata,echivalează cu o pastila de amoxacilina,si care nu are reacții adverse asupra organismului.Sa fiți sănătoși si sa va urnit cat mai natural