inca nu stiam cum si in ce fel trebuie avut grija de ea,dar experimentand am inteles cate ceva despre ea.
In primul rand nu rezista afara,asta toamna am experimentat cu o planta care a trecut cu bine o iarna in urma,dar in ghiveci,iar acum am vrut sa vad daca rezista si afara.
Am musuroit-o cat mai mult,am pus strat de frunze si paie cat o movila mare,iarna nu a fost asa friguroasa si totusi ea nu da nici un semn,ramurelele par fara viata,insa din experienta de un an inainte cand tot asa arata dupa iernat,am insistat si am udat-o si in final au aparut lastarii,sper si acum sa fie la fel,momentan o ud mereu.
Concluzia,Stevia rebaudiana-Stevia dulce rezista bine in gradina din mai-septembrie ,apoi mutata in ghiveci si tinuta la interior peste iarna,undeva intre 15-22 grade,udat din cand in cand.
Detalii despre Stevia rebaudiana ,cultivare,proprietati
Update
Ziceam ca nu rezista afara,dar nu este asa,a trecut cu bine iarna,nu am avut eu rabdare si vremea a fost rece pentru a rasarii din nou.
Eu am udat mereu locul dupa ce am dezvelit-o si imediat ce vremea a devenit mai calda a inceput sa lastareasca
10.05.2014
in 3.06.2014 si tot creste,asa ma bucur ca am reusit experimentul,
deci poate fi perena si la noi.
Azi am facut toaletarea noilor plante de Stevia rebaudiana-Stevia dulce care au crescut si trebuiau tunse si frezate.
Stevia rebaudiana-Stevia dulce 5-7 cm
Stevia rebaudiana-Stevia dulce 20 cm
Acum Stevia rebaudiana dupa ce a crescut cam de 20-25 cm ,trebuie taiata cam la jumate ca sa ramifice si tot asa cu noii lastari.
Se taie deasupra a 2-3 randuri de frunzulite
Daca se vrea inmultirea ei,portiunea taiata se curata de frunze ,se lasa doar cele doua frunzulite din varf.
se taie oblic
se pun in apa cu putin biostimulator,eu am pus putin Humusil si BionatPlus,
se tin cateva minute
apoi se trec prin praf de inradacinare,se gaseste la orice magazin fitosanitar
si se planteaza in nisip umed,se apasa usor
dupa plantare se uda bine cu apa in care se pune putin Humusil,ori BionatPlus,
eu am pus cate un pic din fiecare.
Se tin la cald,se mentine umed nisipul,dar nu fleasca.
Dupa o luna / doua se pot transplanta in ghivece.
Youtube-Butasirea plantelor
Inmultirea-plantelor-prin-butasi
Youtube-Butasirea plantelor
Inmultirea-plantelor-prin-butasi
Stevia rebaudiana-Stevia dulce se curata mereu de frunzele de la baza,
ele se maneaza de la udat,
ele se maneaza de la udat,
iar frunzele nepatate se pun la uscat.
Se pot culege frunzele mari tot timpul.
Daca se doreste frunze mari ,este bine sa ii taiem mereu varfurile ,
sa nu o lasam sa faca flori.
Au rezultat ceva frunze,le-am clatit putin si le-am intins intr-o ladita si le-am pus la uscat in solar,a fost foarte cald si le-a uscat deja.
Se pot usca si in cuptor ,foc mic si usa intredeschisa.
Se pastreaza in recipiente bine inchise.
Am primit de la o prietena reteta cum face ea extract de stevie dulce:
"Cum sa faci extract de stevia:
Ai nevoie de alcool de 90 de grade.
Culege stevia dulce si apoi alege doar frunzele.
Culege stevia dulce si apoi alege doar frunzele.
Le poti toca dar nu foarte marunt.
Intr-un borcan mare de sticla asaza frunzele nu foarte indesate si pe urma umple borcanul cu alcool.
Intr-un borcan mare de sticla asaza frunzele nu foarte indesate si pe urma umple borcanul cu alcool.
Lasa sa se macereze 12 ore.
Atentie!
Nu lasa
sa se macereze prea mult, dupa 24 de ore o sa ia multa "amareala" care
este caracteristica steviei.
Scurge alcoolul din borcan intr-o oala.
Scurge alcoolul din borcan intr-o oala.
Poti refolosi frunzele pt inca o sarja, dar nu mai mult.
Umple oala cu apa, sa ai cam 1 parte alcool la 2-3 parti apa.
Umple oala cu apa, sa ai cam 1 parte alcool la 2-3 parti apa.
Pune pe foc
mic, flacara mica-mica cat p... de furnica.
Acum dureaza mult, pentru ca trebuie sa fierbi pana se evapora tot
alcoolul.
Dureaza cam 3-4 ore.
Iti dai seama cand e gata cand nu mai
miros aburii a alcool.
Pastreaza in sticle sau borcane de culoare
inchisa, cu capac infiletat sau cu dop de pluta. Eu asa am facut si
dintr-o singura planta de stevie am avut esenta aproape doi ani.
Alta varianta e: usuca frunzele.
Alta varianta e: usuca frunzele.
Frunzele uscate fie le poti macina intr-o
rasnita de cafea foarte fin si folosi in loc de zahar, fie poti face un
"ceai" concentrat pe care sa-l folosesti, dar trebuie tinut in frigider
si consumat in cel mult 2 saptamani.
Ca secret in bucatareala, daca vrei sa coci ceva si folosesti stevia in loc de zahar,
Ca secret in bucatareala, daca vrei sa coci ceva si folosesti stevia in loc de zahar,
cel mai bine
mascheaza amareala specifica steviei daca folosesti un strop-doi de
esenta de migdale"
Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!
Zilele acestea am programat si eu butasirea, doar ca eu n-am folosit pana acum stimulatori si a functionat. Cam ce cantitate de frunze de stevia la cat alcool sau macar ceva de genul ' o parte alcool trei apa', ai idee?
RăspundețiȘtergereDin ce spune ea,se umple borcanul cu frunze,nu le indesi si torni alcool cat sa le acopere,dupa ce le-ai lasat 12 ore la macerat,se scurge alcoolul si il masori,vezi cat ai,daca ai 200 ml de alcool pui doua-trei parti apa,deci 400-600 ml apa,eu asa inteleg..
ȘtergereSa imi zici daca ai facut,eu doar o usuc si o rasnesc.
Numai bine!
Merci mult!
RăspundețiȘtergereDaca fac te anunt, inca nu am alcool si nici atatea frunze inca.
Eu doar am uscat si folosit in ceai, in rest am cumparat pudra din magazin.
Azi am facut cativa butasi. te pup!
Buna seara, foarte interesant si util atat inmultirea prin butasi foarte frumos si scolastic prezentata cat si ca mod preparare - multumesc.
RăspundețiȘtergereO seara minunata.
Buna ziua.Imi place foarte mult acest site. Mai aveti de vanzare stevia rebaudiana la ghiveci?
RăspundețiȘtergereBuna,multumesc,pentru aprecieri!
ȘtergereMai am Stevia rebaudiana de vanzare,detalii vezi pe
http://gradinahobby.blogspot.ro/.
Numai bine!
Multumesc pentru raspuns.
ȘtergereBUNA ZIUA ,am citit ca folositi stevia (lichida?)la dulceturi,compoturi...ma intereseaza daca dulceata tine o perioada mai mare...si cum o pot folosi,o pot fierbe impreuna cu fructele? va multumesc ...v-am trimis un mesaj si pe facebook...o zi racoroasa <3
RăspundețiȘtergereBuna,eu personal am folosit stevia doar la indulcit ceaiul,nu am facut preparate cu ea,ceea ce este scris in mat.este reteta data de o prietena,cum face ea extracul de stevie.
ȘtergereCred ca se fierb impreuna cu fructele,fa o proba mica si vezi ce iese,este indulcitor la fel ca zaharul,dar nu asa nociv.
Numai bine!
multumesc pt raspuns...eu voiam sa fac dulceata de cirese si visine si imi era teama ca nu tin pana la iarna...anul trecut am facut cu fructoza si dulceata si compoturile,f bune, dar am citit ca este la fel de nociva ca si zaharul si ca ingrasa...deci cu ce as putea indulci ?sotul meu are un inceput de diabet:(
ȘtergereAm vorbit cu prietena mea care mi-a dat reteta de extract de stevie dulce si mi-a spus ca la dulceturi nu merge,doar sa faci dulceata doar din fructe ,cu dulceata lor,sa fie bine coapte si adaugi doar pectina la cele care nu au.
ȘtergereEa a folosit doar la prajituri,stevia uscata si rasnita ,adaugata in aluat/crema in loc de zahar.
Iti recomand sa iei fructe uscate/pulbere/suc presat la rece de Aronia,ce gasesti,este foarte bun pentru sanatate,in special pentru cei cu diabet,boli cardiovasculare,etc.
Numai bine!
De obicei dulceturile cu stevie se fac in modul urmator: se fierb fructele in putina apa sau sucul lor,(cele care lasa suc),pana se inmoaie, dupa care se adauga pectina de mar,pe care o gasiti pe net sub forma de pastile, dizolvandu-le in lichidul din dulceata, pentru legare. Lasati 10-15 minute sa fiarba si sa se lege dulceata si abia la final, cand luati de pe foc, adaugati extractul de stevie sau pudra pe care o faceti din stevie, pentru ca mi s-a parut fiarta putin cam acrisoara. De obicei prepar o cantitate mica de dulceata (3-4 borcane),indiferent de anotimp, iarna folosind fructele congelate in lada frigorifica, nu in congelatorul de la frigider (acela ingheta iar proprietatile fructelor se modifica). Incercati si osa va placa , mai ales diabeticilor ! Sa aveti pofta !
ȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergerein primavara am achizitionat cateva plantute de Stevia care s-au dezvoltat foarte bine toata vara intrun ghiveci mare, in gradina, la soare. Acum, cand a venit frigul , le-am adus in casa, dar am impresia ca nu le place. Se ofilesc frunzele, se apleaca varfurile ramurilor,offf...chiar cand aveam impresia ca ar vrea sa infloreasca. Va rog frumos sa-mi spuneti cum ati reusit s-o pastrati in gradina peste iarna. Ati tuns toate ramurile ?
Multumesc mult,
Buna,daca ai bagat ghivecele in casa si ele sunt pleostite,este ca in casa este o alta atmosfera si pamantul se usuca mai repede,umiditatea in aer e alta,asa ca nu le tine la caldura,tine-le undeva unde sa fie cald,dar nu asa rau .
ȘtergereCand se pleostesc ele sufera de sete,pune mana si uda bine si isi revin si tine minte cand le vezi pleostite ca le trebuie apa.
Acum este perioada de inflorire poti lasa 1-2 lastari restul poti taia,ca sa poti usca frunzele si ele sa dea noi lastari,sa devina o tufa.
Asta faci daca le ti in casa.
Daca vrei sa faci experienta cu una ,o plantezi in gradina cu tot cu balotul de pamant ,o uzi bine si o tunzi,cam 5 cm de sol ,o musuroiesti bine,pui niste bete in jurul ei,ca un gardulet,ca semn sa nu dai peste ia cu sapa in primavara,apoi pui un strat gros de frunze,eu am pus cam de 3o cm,de fapt eu asa imi protejez cam toate plantele perene.
La primavara ,cam pe la sfarsitul lui martie,depinde cum va fi vremea la tine,o descoperi de frunze,alea le lasi in jurul ei,se vor topi in timp si ingrasa pamantul,
Uzi mereu,ingrasi cu apa de gainat si astepti sa se incalzeasca si sa dea noii lastari,vezi foto din postare.Eu le-am tuns cam de 3 ori pe vara.
Sa imi trimiti pe email foto ,sa le vad.
Numai bine!
Multumesc mult pentru sfaturi. In casa e intradevar cam cald pentru ea, o udam in fiecare zi, asa ca am aplicat masura radicala : tunderea si mutarea in gradina. Acum e invelita bine in turba, pamantul a primit si ingrasamant natural si in plus am acoperit-o si cu o folie de plastic ( sper ca am facut bine ). Oricum, pana sa descopar blogul dvs, totul a fost experimental, dar cred ca m-am descurcat.
ȘtergereFrunzele sunt minunate si de mare ajutor in bucatarie cand ai in familie persoane care nu au voie zahar, dar au pofta de dulciuri permanent. Eu le-am folosit la indulcirea dulceturilor si gemurilor ca atare, adica le-am adaugat la fierbere, proaspat culese. Spre deosebire de pulberea de stevie existenta in comert, frunzele proaspete nu ofera nici un gust artificial, ci doar un dulce placut.
Voi cauta si poze sa va trimit.
O zi buna si inca o data, multumesc !
Ai facut bine,dar folia nu trebuie pusa,in general ce este sub folie mucegaieste,pune doar un strat gros de frunze,poti pune cat de multe,doar ai grija sa insemnezi locul cu niste bete,poti face ca un gardulet si in interior pui frunzele.
ȘtergereAstept foto.
Numai bine!
Stevi Rebaudiana, frunzele sant bune pentru ceai care e mai bun decat insulina, pentru cei cu diabet,un ceai dimineata si unu seara.
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru sfaturi. Am folosit până acum îndulcitor praf din stevia, dar este produs industrial care conține 97,5% erythritol care este de fapt un insecticid. Inventatorii susțin că este inofensiv pentru organismul uman, dar eu nu sunt sigură, așa că mi-am cumpărat un răsad, a crescut și astăzi l-am tuns, am pus frunzele la uscat și am pus tulpinițele din vârf direct în pământ. Este foarte cald afară așa că am pus ghiveciul acela mare în casă și l-am udat bine. Sper să fie totul cum trebuie și sper să vă pot vesti că am butășit planta cu succes. Vă doresc o zi minunată.
RăspundețiȘtergereInformații f bune. Și eu am o experienta cu butasirea steviei: rămurele de 10cm cu doua frunzulițe în vârf, puse în apa, în borcan, la fereastra. Rezultat: 5 din 6 rămurele au făcut radacini în aproape o luna. Spor!
RăspundețiȘtergereP.S. Eu am stevie doar la ghiveci, iarna le pun la interior.