inca nu stiam cum si in ce fel trebuie avut grija de ea,dar experimentand am inteles cate ceva despre ea.
In primul rand nu rezista afara,asta toamna am experimentat cu o planta care a trecut cu bine o iarna in urma,dar in ghiveci,iar acum am vrut sa vad daca rezista si afara.
Am musuroit-o cat mai mult,am pus strat de frunze si paie cat o movila mare,iarna nu a fost asa friguroasa si totusi ea nu da nici un semn,ramurelele par fara viata,insa din experienta de un an inainte cand tot asa arata dupa iernat,am insistat si am udat-o si in final au aparut lastarii,sper si acum sa fie la fel,momentan o ud mereu.
Concluzia,Stevia rebaudiana-Stevia dulce rezista bine in gradina din mai-septembrie ,apoi mutata in ghiveci si tinuta la interior peste iarna,undeva intre 15-22 grade,udat din cand in cand.
Detalii despre Stevia rebaudiana ,cultivare,proprietati
Update
Ziceam ca nu rezista afara,dar nu este asa,a trecut cu bine iarna,nu am avut eu rabdare si vremea a fost rece pentru a rasarii din nou.
Eu am udat mereu locul dupa ce am dezvelit-o si imediat ce vremea a devenit mai calda a inceput sa lastareasca
10.05.2014
in 3.06.2014 si tot creste,asa ma bucur ca am reusit experimentul,
deci poate fi perena si la noi.
Azi am facut toaletarea noilor plante de Stevia rebaudiana-Stevia dulce care au crescut si trebuiau tunse si frezate.
Stevia rebaudiana-Stevia dulce 5-7 cm
Stevia rebaudiana-Stevia dulce 20 cm
Acum Stevia rebaudiana dupa ce a crescut cam de 20-25 cm ,trebuie taiata cam la jumate ca sa ramifice si tot asa cu noii lastari.
Se taie deasupra a 2-3 randuri de frunzulite
Daca se vrea inmultirea ei,portiunea taiata se curata de frunze ,se lasa doar cele doua frunzulite din varf.
se taie oblic
se pun in apa cu putin biostimulator,eu am pus putin Humusil si BionatPlus,
se tin cateva minute
apoi se trec prin praf de inradacinare,se gaseste la orice magazin fitosanitar
si se planteaza in nisip umed,se apasa usor
dupa plantare se uda bine cu apa in care se pune putin Humusil,ori BionatPlus,
eu am pus cate un pic din fiecare.
Se tin la cald,se mentine umed nisipul,dar nu fleasca.
Dupa o luna / doua se pot transplanta in ghivece.
Youtube-Butasirea plantelor
Inmultirea-plantelor-prin-butasi
Youtube-Butasirea plantelor
Inmultirea-plantelor-prin-butasi
Stevia rebaudiana-Stevia dulce se curata mereu de frunzele de la baza,
ele se maneaza de la udat,
ele se maneaza de la udat,
iar frunzele nepatate se pun la uscat.
Se pot culege frunzele mari tot timpul.
Daca se doreste frunze mari ,este bine sa ii taiem mereu varfurile ,
sa nu o lasam sa faca flori.
Au rezultat ceva frunze,le-am clatit putin si le-am intins intr-o ladita si le-am pus la uscat in solar,a fost foarte cald si le-a uscat deja.
Se pot usca si in cuptor ,foc mic si usa intredeschisa.
Se pastreaza in recipiente bine inchise.
Am primit de la o prietena reteta cum face ea extract de stevie dulce:
"Cum sa faci extract de stevia:
Ai nevoie de alcool de 90 de grade.
Culege stevia dulce si apoi alege doar frunzele.
Culege stevia dulce si apoi alege doar frunzele.
Le poti toca dar nu foarte marunt.
Intr-un borcan mare de sticla asaza frunzele nu foarte indesate si pe urma umple borcanul cu alcool.
Intr-un borcan mare de sticla asaza frunzele nu foarte indesate si pe urma umple borcanul cu alcool.
Lasa sa se macereze 12 ore.
Atentie!
Nu lasa
sa se macereze prea mult, dupa 24 de ore o sa ia multa "amareala" care
este caracteristica steviei.
Scurge alcoolul din borcan intr-o oala.
Scurge alcoolul din borcan intr-o oala.
Poti refolosi frunzele pt inca o sarja, dar nu mai mult.
Umple oala cu apa, sa ai cam 1 parte alcool la 2-3 parti apa.
Umple oala cu apa, sa ai cam 1 parte alcool la 2-3 parti apa.
Pune pe foc
mic, flacara mica-mica cat p... de furnica.
Acum dureaza mult, pentru ca trebuie sa fierbi pana se evapora tot
alcoolul.
Dureaza cam 3-4 ore.
Iti dai seama cand e gata cand nu mai
miros aburii a alcool.
Pastreaza in sticle sau borcane de culoare
inchisa, cu capac infiletat sau cu dop de pluta. Eu asa am facut si
dintr-o singura planta de stevie am avut esenta aproape doi ani.
Alta varianta e: usuca frunzele.
Alta varianta e: usuca frunzele.
Frunzele uscate fie le poti macina intr-o
rasnita de cafea foarte fin si folosi in loc de zahar, fie poti face un
"ceai" concentrat pe care sa-l folosesti, dar trebuie tinut in frigider
si consumat in cel mult 2 saptamani.
Ca secret in bucatareala, daca vrei sa coci ceva si folosesti stevia in loc de zahar,
Ca secret in bucatareala, daca vrei sa coci ceva si folosesti stevia in loc de zahar,
cel mai bine
mascheaza amareala specifica steviei daca folosesti un strop-doi de
esenta de migdale"
Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!