sâmbătă, 20 iulie 2013

Stevia rebaudiana-Stevia dulce indulcitor natural

Stevia dulce-Stevia Rebaudiana,creste in sudul Americii, este sora buna cu stevia noastra si inlocuieste cu brio indulcitorii sintetici. 
Numele farmaceutic este DULCOSTEVINA si reprezinta un ajutor de nadejde in diabet
In toamna lui 2011 am primit cativa butasi de Stevia dulce-Stevia rebaudiana, din Bulgaria,
i-am tinut la bucatarie unde temperatura era tocmai buna,
nici prea cald,nici prea frig,lumina destula,dar din 5 ghivece a supravietuit doar unul.
L-am mutat intr-un ghiveci mai mare si l-am scos in primavara afara in gradina.
A inceput sa cresca,a lastarit ,am mai tuns-o ca sa se ramifice bine,in toamna 2012 a intrat bine,
a iernat tot in bucatarie,dar deodata s-a ofilit si uscat.
Nu imi dau seama de ce a reactionat asa,pesemne ca iarna doar vegeteaza asa ca i-am tuns lastarii uscati si o mai udam din cand in cand,in primavara am scos-o in solar si tot asa o mai udam ,cand surpriza intr-o zi incepe sa apara mici lastari si tot incepe sa cresca.
Acum arata bine,s-a mai ramificat,am tuns-o de doua ori iar frunzele le-am uscat.
Frunzele de Stevie dulce cand sunt proaspete au la inceput un gust usor amarui-dulce,
apoi incepe sa isi lase dulceata in gura.
Cand am tuns primii lastari ,varfurile le-am pus in halba de apa ,le-am lasat acolo cateva zile.
Ii dadea apei un gust dulceag,foarte placut.
Frunzele uscate de Stevie dulce sunt sfărâmicioase, crocante, de culoare verde intens.
Frunzele de Stevie dulce se pot toca cu râșnițe pentru a crea o pudră, aceasta se poate păstra într-un borcan de sticlă curat.
Se utilizeaza la ceaiuri, limonade, salate de fructe,
dar si pentru prajituri, deoarece rezista la temperaturi inalte,de pana la 200 grade Celsius, fara a-si pierde calitatile.
Stevia dulce se găsește pe piață sub formă de praf (un vârf de cuțit echivalează ca putere de îndulcire cu circa 2 lingurițe de zahăr),dar trebuie pastrata cu mare atentie, ferita de umezeala,sau sub formă lichidă (un pahar cu limonadă poate fi îndulcit cu circa 5 picături).
 Eu am pus intr-o cana de 450ml cam 10-14 picaturi ,mie imi place mai dulce,prima data este ceva nou,apoi este totul ok.
Stevia dulce:
-Nu conține calorii și nu îngrașă.
-Reglează nivelurile de zahăr din sânge.
-Înlătură pofta de dulciuri.
-Înfrânează diverse pofte culinare, controlând apetitul alimentar.
-Diminuează dorința de a fuma și de a consuma alcool.
-Împiedică apariția cariilor dentare.
-Stimulează energia mentală.
-Este un îndulcitor natural care nu prezintă niciun risc pentru sănătate.
-Reglează presiunea sângelui.

Ca o referință în următoarele echivalențe:
1 kg. Frunze uscate de stevie indulceste 150 litri de apă.
1 kg de Dulcostevina indulceste 1.500 litri de apă.
1 kg de zahăr indulceste 25 litri de apă

Stevia dulce de ajutor in sanatatea noastra:
-Diabetul de tip I
-Diabetul de tip II
-Hipertensiune
-Adjuvant in ischemie cardiaca
-Adjuvant in aritmie cardiaca
-Infectii gripale 
-Retentie de lichide
-Candidoza
-Adjuvant in depresie
-Acnee
-Rani
-Infectii renale, litiaza renala 
-Obezitatea 
-Carii dentare

Mai multe detalii despre Stevia dulce,cultivare,proprietati :




 
Stevia dulce asa arata in 2012
Stevia dulce in mai 2013 prima tunsoare
Stevia dulce in iunie 2013
 Stevia dulce in iulie 2013,
am tuns-o a doua oara si am pudrat-o cu cenusa impotriva ciupercilor.
Acum vreau sa o plantez in gradina ca sa vad cum ii va merge pana in toamna.



duminică, 14 iulie 2013

Sistem de protectie si umbrire cu plasa in gradina

Vremea este in schimbare,
ploi acide,
soare super arzator,
grindina,
afide,pureci,molii,
pasari hraparete,
asa ca trebuie musai gasit o solutie de umbrire,protejare a plantelor din gradina.
Acum doi ani am experimentat tot cu resurse reciclate,fara costuri,cu perdele adunate de pe la rude,cunoscuti.
Am acoperit doar portiunea cu tomate,ele fiind mai sensibile ,am observat ca cele care au fost umbrite au dus-o mai bine,fructele nu au fost parlite de soare,doar cele din margine care nu erau bine protejate,asa am vazut ca trebuie bine acoperit.
In solar nu mai spun,umbrirea este necesara caci temperaturile cresc enorm cu toate deschiderile ,noi aveam toate lateralele deschise si tot era super cald,iar rata de avort era ridicata.
Anul asta am cumparat plasa de umbrire si am acoperit partea de sud a solarului si se cunoaste.
Anul asta am vazut si ce bine a fost ca am acoperit tomatele si o parte din gradina,de mult la noi nu a mai fost grindina,doar vijelii cu ploi torentiale,dar grindina nu a fost ,pana acum doua saptamani cand in toata tara facea ravagii,cand cu o luna in urma grindina facuse ravagii la vreo 30 km de noi,speram sa ne ocoleasca,dar cred ca anul asta ne-a luat pe fiecare in parte pe rand .
Grindina a fost cam cat o corcodusa mare,a durat vreo 15 min,pe deoparte imi placea cum ploua cu bilute albe si zgomotul care il facea,dar pe de alta parte ma ingrozeam ce prapad poate face.
Acum am vazut eficienta acoperirii cu ceva,perdele,plasa,dupa posibilitati.
De fapt plasa nu costa mult,in timp se poate acoperi si gradini cu suprafete mari,oricum isi merita banul.
Acum nu mai explic prea mult,las imaginile sa vorbeasca,doar atat mai zic,noi am facut din ce am avut in batatura,din reciclari de materiale,voi pute-ti face ceva mai profesional,
ideea este ca protejarea gradinii este necesara acum.
Improvizatiile de umbrire in gradina in 2012
Acoperire cu plasa si perdele in gradina 2013
Cateva foto cu grindina oprita de plasa si perdele  
Dupa furtuna ,ca si cand nu ar fi fost nimic
 Tomatele acoperite nu au fost parlite de ploaia acida si grindina
Alaturi cateva fire de tomate care nu au fost acoperite,au inceput sa se parleasca frunzele,
dar intru in ele si le coafez.
Umbrirea facuta de unchiul meu la gradina lui.
Cateva foto de pe net cu idei pentru protejarea si umbrirea gradini cu plasa
Oricum,am vazut acum diferenta unde am acoperit si unde nu,urmeaza sa terminam proiectul acoperiri.
Voi cum va protejati gradina?

Sistem de irigare cu sticle pet

La inceput udam gradina pe vad,se pierdea multa apa,mult timp si balarii intr-o veselie.
Am facut si mini vaduri doar in jurul plantei ,dar in timp se duceau,trebuia sa le refac mereu,deci munca in plus.
Bananaind pe net am vazut diverse idei de udat,cel cu furtun de picurare iesea din peisaj,nu vroiam sa fac investitii,gradina nefiind proprietatea noastra,nu se stie pentru cat timp o sa mai gradinarim,asa ca trebuia ceva fara investitii,asa am inceput experimentul cu sticlele pet de 2,5l.
Acum doi ani am experimentat sistemul de irigare cu sticle pet la fasolica oloaga,dar a fost o greseala nu le-am infipt prea bine,ori sa le fi sprijinit cu ceva betisoare ,asa ca multe in timp au cazut pe o parte,dar sistemul promitea.
Anul trecut am testat cu colace din sticle pet de 5-6 l si 2,5 l,a fost mai bine,dar am gresit la ardei am pus de la sticle de 2,5 l si ar fi trebuit sa pun ceva mai mari.
Este bun sistemul cu calacel,se poate sapa in jurul plantei,se uda eficient cu pierderi de apa si timp minime.
Buruienile nu mai au asa randament,in special in solar,caci afara mai apar datorita ploii.
Anul asta m-am hotarat sa folosesc un sistem de irigare cu sticle pet de 2,5 l de bere,au gatul mai lung se infig bine in pamant.
Asa ca am inceput sa fac cheta de sticle prin vecinii bautori de bere,pe la ghene,de pe drum,caci unii omuleti nu stiu de existenta cosurilor de gunoi.
Am taiat fundul sticlei si am infipt-o langa planta fara dop.
Este super,momentan am pus doar la tomate 150 fire,la ardei ,mirodenii,dovlecei,telina,am pus colacei din sticle pet care le-am folosit anul trecut.
 Acum udarea este mai eficienta,apa se duce la radacina, pierderea de apa implicit consumul de curent la hidrofor a scazut,tot asa hranesc cu diverse licori preparate.
Daca inainte imi lua cam 3-4 ore sa ud gradina acum intr-o ora am terminat.

In 2011 la fasolica oloaga
In 2011 la vinete
In 2012 in gradina la tomate cu colacel din pet
In 2012 in solar la tomate
La ardei capia si iuti in 2012
 Sistemul de irigare cu sticle pet la tomate in solar ,2013
 Sistem de irigare cu sticle pet la tomate in gradina 2013
Sistemul de irigare cu colacel din sticle pet la ardei 
in gradina 2013
 Sistem de irigare cu colacel din sticle pet 
la telina,busuioc si cimbru 
in gradina 2013
Sistemul de irigare cu colacel din sticle pet la dovlecei
in gradina 2013
 Sistemul de irigare cu colacel din sticle pet la varza PakChoi si Busuioc
in gradina 2013
 
Voi ce experimente a-ti facut in sistemul de irigat?

Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!

joi, 11 aprilie 2013

Salata de legume cu sos de mustar

Daca vrei ceva deosebit pentru iarna si nu numai ai gasit in salata de legume cu sos de mustar.
O salata care se poate manca simpla,langa orice alta gustarica,mancare,gratar,etc.
Se poate face din ce legume ai/vrei.
In 2011 am facut de proba cu legumele care le-am gasit in reteta:
ardei capia/gogosar,gogonele,morcov,ceapa,
a iesit grozava si am terminat-o imediat.
In 2012 am inceput din vreme cu aceasta reteta,vroiam sa fac cat mai multe borcane in mai multe combinatii.
Am facut diverse combinatii ,cate 1-2 kg din fiecare:
gogonele,castraveti,ardei capia/gogosar,morcovi,telina,sfecla rosie,ceapa,dovlecel,conopida,varza,hrean,frunze telina.
Toate tocate marunt,ori date pe razatoare.
Am preparat marinata in functie de cantitatea de legume ,
1 l otet din vin,3 l apa,5 linguri sare,8 linguri zahar ,piper,ienibahar,cuisoare,coriandru,foi dafin,boabe mustar,ardei iute,,ghimbir,toate le-am fiert cam 10 -15 min .
Marinata fierbinte am strecurat-o si am turnat-o peste legume,am amestecat bine si le-am lasat pe foc cat sa dea cateva clocote,apoi le-am lasat 24-48 ore la macerat.
Inainte de a le pune in borcane am strecurat legumele,dar se lasa mai zemoase si le-am amestecat cu un sos facut din 2 borcane de mustar si 300-400 ml ulei,uneori se taie ,dar nu este nici o problema.
Dupa ce le-am amestecat bine cu sosul de mustar,
ne mai odihnim putin si noi si salata ,
apoi purcedem la asezarea salatei in borcane,
din care vrem/avem,eu am folosit in special cele de 0,800 gr.ca sa mearga mai repede.
Se indeasa usor iar sosul va iesi deasupra,
oricum trebuie sa fie cam un deget de sos la suprafata.
Se capacesc si la camara cu ele.
Ce pot sa va spun ca din toate combinatiile facute cea mai grozava este cea in care am avut pe langa legumele de baza:
gogonele,ardei capia/gogosar,morcovi,telina,ceapa si
sfecla rosie,dovlecel,conopida,varza,frunze telina si hrean ras.
Per total am facut: 57 borcane de 0.800 gr si 17 borcane de 0,370 gr.
La anul trebuie sa dublez ,acum mai am cam 12 borcane mari.
In concluzie,este o salata super,indiferent din ce legume se face ,singura conditie este sa fie facuta cat mai multa,caci asa rau este cand se termina.
Acum las imaginile sa vorbeasca,daca ceva nu a fost clar ,o intrebare si raspund.
Gogonele 2-3 kg,tocate feliute
Ardei capia/gogosar 2-3 kg, tocat fideluta
Morcov,telina 1-2 kg din fiecare, date pe razatoarea mare
Dovlecel 1-2 kg ,taiat feliute
Sfecla rosie 1-2 kg,taiata feliute/data pe razatoarea mare
Ceapa 1-2 kg,taiata solzisori
Varza tocata cam 2 kg
Frunze telina,eventual si marar
Conopida 1-2 kg tocata marunt,castrafeti 1-2 kg tocat feliute,
din pacate nu am foto cu ele
Marinata reteta de baza:
1/2 l otet din vin,2 l apa,3 linguri sare,6 linguri zahar,ori 1 pahar miere
piper,coriandru,ienibahar,boabe mustar,cuisoare,foi dafin,ardei iute,ghimbir,
se fierb 10-15 min. 
In functie de cantitatea de legume marim litrajul marinatei,
eu fac ochiometric
Marinata fierbinte se strecoara peste legume,
se amesteca bine,se tine pe foc de cand da in clocot cam 5 min.
Se lasa la macerat 24-48 ore ,
depinde de cand ai timp sa o finisezi,
oricum ,cu cat se macereaza mai mult este si mai gustoasa.
Se strecoara ,dar se lasa zemoasa 
Se face sosul de mustar de baza:
1 borcan de mustar de 0,314 gr 
se amesteca cu 200-300 ml ulei,
eu folosesc ulei presat la rece de floarea soarelui ,
nu este problema daca se taie.
 Hrean ras vreo  3-4 buc ,
daca este mai mult este si mai gustoasa salata
Sosul de mustar,hreanul si legumele se amesteca bine,
le lasam cam 30 min sa se odihneasca si ele si noi 
apoi le asezam indesand usor ,in borcane mici ,ori mari ,
din care avem,eu am preferat pe cele de 0,800 ,
indesam in asa fel ca la suprafata sa iasa sos cam de un deget
Este o salata super care musai trebuie sa fie in meniul borcanelilor de iarna,
de fapt in viitor cred ca mai mult pe asta am sa o fac si pe cea cu sare.

Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!