joi, 19 iunie 2014

Copilirea tomatelor

Tomatele au prostul obicei de a se inmulti,vor sa aibe cati mai multi urmasi,fac copili la fiecare baza de frunza si asta nu este bine pentru noi,care vrem fructe mari si coapte mai repede.
Lasand copilii de capul lor,fructele vor fi mai mici si se vor coace mai tarziu,asa ca la cateva zile trebuie facuta operatiunea de legare/palisare a vrejului si copilirea.
La inceput treaba asta cu copilirea a fost o mare nebuloasa,nu intelegeam care este copilul care trebuia suprimat,de multe ori am rupt varful ,carnind astfel vrejul de tomata.
Pana la urma am inteles,varful plantei este cel care are si legatura de fructe,iar copilul este virgin,fara legatura si se rupe de la baza.
Am facut cateva foto in care se vede care este copilul ce trebuie rupt.
Unele soiuri de tomate nu mai fac copili de unde i-am rupt,dar altele fac in prostie si trebuie mereu sa fim cu ochii pe ele.
Unele soiuri au tendinta sa se desparta in doua ,eu le las si rup copili formati ulterior.
Eu avand sistem de palisare le las sa creasca cat vor ele si dupa 4 legaturi las si 2-3 copili sa fructifice,asa am tomate pana toamna cand da bruma.
 Un vrej la care am lasat doi copili,total trei brate pline de tomate.

Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!

duminică, 8 iunie 2014

Capsuni

 In 2012 am primit cativa stoloni de capsuni,
nu stiu soiul,nu prea ma omor cu capsunii,dar daca i-am primit trebuia sa fac ceva cu ei.
Cautand pe net idei, alte idei  am zis sa fac cateva turnuri din pet
am pus cativa si intr-o ladita     Capsuni in ladita
In peturi au mers,dar nu prea am avut grija de ei si i-am pierdut,cei din ladita au facut ceva stoloni si m-am gandit sa ii mut pe un strat inalt   Gradinarit-pe-strat-inalt.
i-am mulcit bine cu frunze,peste iarna am pus un strat gros de frunze uscate si de protectie,cu toate ca nu cred ca aveau nevoie,dar ca prin descompunera frunzelor sa mai alimenteze stratul .
In 2013 au rodit ceva,din pacate nu am mai avut aparat foto si nu i-am fotografiat cand erau in fructificare
Dupa ce am mancat ,facut dulceata ,i-am lasat in voia lor si ei chiar au luat-o razna.
Nu stiam ca stolonii de capsuni sunt asa de invadatori si se duc cat "vad" cu stoloni,asa ca in primavara lui 2014 m-am trezit cu o puzderie de stoloni de capsuni infipti la peste 2 m de locul lor de bastina,de nici nu imi venea sa cred ca au putut ajunge,in plus ,parcela era ful de stoloni.
am dat din stoloni,dar tot au mai ramas o gramada,nu am avut vreme sa ma ocup de ei si au ramas asa inghesuiti
Stolonii de capsuni au crescut si au aparut primele flori,
la cat erau de inghesuiti credeam ca nu vor face nimic,dar...
primele doua capsunici coapte,le-a luat o luna,de la floare la fructul copt,primele sunt foarte mari,apoi au inceput sa fructifice care mai de care,la inceput am luat cateva sute de grame,acum peste 1,5 kg.
Cativa stoloni de capsuni i-am pus in galetuse de iaurt,au facut ceva fructe,acum sa vad ce vor face.
De unde cineva imi spunea ca nu or sa faca nimic din cauza ca sunt inghesuiti,cred ca este norocul incepatorului,ori poate din cauza ca nu ma interesau,au vrut sa imi arate ca ar trebui sa le dau atentie pe viitor si in mare au avut dreptate,am sa ii ordonez mai bine de acum incolo.
Fructe mari si mici,toate sunt bune si aromate daca sunt bine coapte,dar ce sa ma fac ca la alea coapte au trecut sa se ospateze si melcii/limacsi,fara pic de rusine.
Am aflat acum ,ca sa nu mai am musafiri nepoftiti la capsuni sa le culeg cand inca nu sunt copate bine si sa le las in bucatarie 1-2 zile si se vor coace.
Am facut o cura buna de capsuni si bineinteles ceva dulceata.


Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!