condiment proaspat sau uscat in aproape toate mancarurile,ceai ,ulei aromat,aromoterapie,dar cel mai mult imi place proaspat . Gradinaritul l-am inceput datorita busuiocului,negasind la piata busuioc proaspat a trebuit sa imi fac o gradinita cu plante aromate.
L-am cultivat in ghivece,parcelat sau printre legume,ce am observat ca cel mai frumos se dezvolta cand este cultivat printre legume,ii prieste si lui ,cresc tufe enorme mai ales daca au lumina si apa,dar ajuta si gradina impotriva daunatorilor,in plus da un aspect grozav gradinii.
Initial luam rasad din piata ,dar era decat cel lamaie,cu frunze mici care infloreste rapid si nu stiam ca trebuie sa tai inflorescentele ca sa am frunze si in scurt timp erau niste frunzulite cu niste tije mari cu flori si seminte.
Am descoperit ca taind crengile cam la 10 cm de sol cresc noi lastari,asa aveam recolta noua.
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta de cultura, originara din India, cunoscuta in toate regiunile tarii ca planta de cult sau condimentara, precum si ca planta medicinala.
Busuiocul este o planta aromatica care se poate cultiva atat in gradina, cat si in ghiveci.
Aceasta poate fi utilizata in mancarurile preferate sau tinuta doar sub forma de planta decorativa.
Busuiocul se cultiva primavara, la sfarsitul lunii februarie si se transplanteaza (daca doresti) in gradina, la sfarsitul lunii aprilie.
Busuiocul se inmuleste prin seminte. in martie-aprilie se distribuie semintele in randuri paralele intr-un pamant special pentru seminte.
Acestea sunt de dimensiuni mici, nu trebuie ingroparte prea adanc.
Daca este cultivat in gradina, poate creste pana la 50-60 cm inaltime, iar daca este cultivat in jardinera, ramane mai scund, cam pana la 20-30 cm inaltime.
Germinarea - 14 - 30 zile Maturarea - 60 zile de la germinare
Adancimea de plantare - 0.3 cm Spatierea intre plante - 30 cm
Transplantati in containere individuale cand plantele au cel putin 4 perechi de frunze.
Ii place umezeala.
Pentru o productie de frunze trebuie taiate inflorescentele mereu.
Daca tai crengutele la 5-10 cm de sol cresc alti lastari,asa ai mereu frunze mari .
Aceasta "iarba regala" are numeroase soiuri,cateva din cele mai populare:
Busuioc genovez-Genovese Basil,cel mai popular ,un soi foarte aromat cu frunze mari
Busuiocul rosu -Ocimum basilicum var. purpurascens, are frunze purpurii si flori roz. Busuiocul roşu are o aromă ceva mai puternică şi mai dulceagă decat cel verde.
Busuiocul lamaie - are o aroma proaspata si picanta,pentru ai pastra aroma si frunzele mai mari trebuiesc taiate inflorescentele.
Este potrivit pentru preparatele din peste, dar si pentru deserturi si salate in stil italian.
Busuiocul anason-Thai basil,are o aroma dulceag-piperata, cu note pronuntate de anason; gustul aminteste de anason si de lemn dulce.
Gustul sau este mai puternic decat al multor varietati de busuioc, are o aroma fina, potrivita pentru dulciuri, dar si pentru ceaiuri. In Vietnam, Thailanda si Persia exista numeroase preparate traditionale aromate cu acest busuioc.
Busuioc scortisoara -soi foarte atractiv, viguros, frunze cu vene purpurii cu un gust puternic de scortisoara.
Perfect in salate si otet aromat.
Busuioc rosu cret-curly purple basil-asemanator celui thailandez,dar cu frunze mari ,crete, purpuriu inchis,
Busuiocul roşu în combinaţie cu cel verde este practicat în decorarea curţilor şi grădinilor.
Busuiocul este o planta sanitar in gradina,plantata printre legume le fereste de insectele nedorite
Florile arătoase şi aromate atrag albinele şi fluturii..
Florile uscate sunt foarte potrivite pentru formarea ikebanelor.
Cateva foto cu cele trei soiuri care le-am avut in gradina,au fost ceva...
Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B 6, magneziu si potasiu.
Indicatii terapeutice:
Pentru uz intern: cefalee, bronsite acute sau cronice, tuse, tulburari gastrointestinale, dispepsii, meteorism abdominal, epigastralgii, colici abdominale, astenie, afectiuni renale, gripa, ulcer gastric, stari febrile.
Pentru uz extern: intepaturi de insecte, ulceratii cronice suprainfectate, aftoza bucala, genitala, stomatite erozive sau balanice erozive de diverse etiologii, gonoree, leucoree, veruce vulgare.
Busuiocul un tonic general:
Busuiocul intareste sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor endocrine si metabolismul celular, tonifiind intregul organism.
Pulberea de busuioc are actiune energizanta si antidepresiva, inlaturand efectele surmenajului si echilibrand starea psihica si emotionala.
Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant si tonic – digestiv. Ceaiul de busuioc uscat este recomandat persoanelor ce sufera de migrene pe fond nervos, colici, gastrita si ulcer gastric, colita, bronsita, gripa sau probleme cardiovasculare.
Siropul de busuioc este recomandat persoanelor care sufera de boli gastrice, renale, cardiovasculare, de depresie, surmenaj sau anemie.
Vin tonifiant cu busuioc - se prepara din 2 pumni de
frunze de busuioc, bine spalate si tocate marunt. Depozitate intr-un
flacon, peste acestea se toarna 1 litru de vin rosu si o lingura de
miere apoi se lasa la macerat timp de pana la sapte zile.
Filtrati vinul pentru a scapa de frunzele tocate
marunt si depozitati-l intr-un recipient bine izolat. Substanta obtinuta
este un medicament natural pentru cei fara pofta de mancare. Adultii
pot folosi pana la 100 de mililitri de vin cu busuioc, cu 30 de minute
inainte de masa. Copiilor nu este indicat sa li se administreze mai mult
de o lingura inainte de masa.
Tinctura de busuioc este recomandata in caz de depresie, migrena, imbatranire precoce, guturai, gastrita, colita si ulcer.
Tinctura de busuioc - 20 g busuioc tocat, lasate la
macerat in 100 ml alcool de 70 grade. Procesul de macerare dureaza 15
zile. Dupa, se filtreaza si se pune intr-o sticla bine sigilata.
Copiilor li se administreaza 3 - 5 picaturi in 100 ml
de apa de 3 ori pe zi, adultilor o lingura in 100 ml de apa, de 3 ori
pe zi. Aceasta poate fi folosita si pentru a trata intepaturile
insectelor.
Contraindicatiile busuiocului
Unele persoane prezinta intoleranta la busuioc. Este contraindicat in timpul sarcinii. In cantitati mari, uleiul este iritant pentru piele.
Busuiocul pe timp de vara l-am consumat proaspat la aproape orice am gatit,iar pentru iarna l-am uscat si pus in toate conservele de rosii si alte legume,am facut ulei aromat si otet aromat impreuna cu alte plante aromate.
Se mai poate congela ori in pungi sau taiat fin combinat cu putina apa si pus in formele de cuburi de gheata.
De vanzare seminte si plante de gradina