vineri, 28 august 2015

Salata de castraveti-dovlecei in saramura

Anul asta am avut o recolta nebuna de castraveti,mananci ce mananci in salate de tot felul,dar nu faci fata sa ii dai gata.
Am zis sa ii pun la murat,dar cum unii erau deja marisori,eu comoda de fel,ma gandeam cu groaza cum sa ii asez prin borcane,mai ales ca vroiam sa pun si dovlecei si alte legume.
Mi-am zis,castravetele murat il mancam taiat feliute,ce ar fi daca il pun deja feliat cu legumele aferente,exact ca o salata.
Imi place mult dovlecelul,ceapa,morcovul,telina murate,asa ca am mesterit de proba o transa de cateva kg.
Am avut vreo 8 kg castraveti,5 dovlecei mai mari,3 kg morcov,3 kg ceapa,frunze telina,ardei iuti dupa gust,usor picat sa iasa,marar verde vreo 4 legaturi,4 bucati ghimbir,hrean,marar uscat,4 capatani usturoi.
Toate le-am feliat/tocat si le-am pus alternativ cu sare cat sa fie ceva mai sarat de cum mancam,boabe piper,mustar,enibahar,cuisoare,coriandru,intr-o oala de 25 kg ,unde urmeaza sa le amestec zilnic de vreo 2-3 ori/zi ,le-am lasat la macerat cam 3 zile,apoi le-am asezat in borcane intercaland bete de marar verde/uscat,frunze telina,usturoi,hrean,ghimbir.
Zeama lasata am pus-o peste legume ,a fost indeajuns cat sa le acopere bine,le-am capacit si duse in beci.
A iesit o salata super,deja am mai facut doua transe in care am pus si felii de telina radacina.
In transele urmatoare am pus mai mult dovlecel,este o grozavie murat.
Salata de castraveti-dovlecei in saramura in imagini

Castraveti
Dovlecelul taiat felii de 1 cm ,taiata partea cu seminte si taiat cuburi mai mari.
Morcov,ardei iuti
Ceapa ,usturoi
Ghimbir,hrean,frunze telina
Frunze telina,ardei iute
Marar verde
Marar uscat/verde
Legumele taiate asezate alternativ cu sare intr-o oala de 25 kg,
aici le voi amesteca de 2-3 ori pe zi ,timp de 2-4 zile
Salata de castraveti-dovlecei in saramura dupa 2-3 zile de macerat si-a lasat zeama,
deja miroase grozav,iar gustul o nebunie.
Salata de castraveti-dovlecei in saramura puse in borcane cu ceva bete de marar proapat/uscat,
frunze de telina,hrean si rondele de ghimbir.
 Echinacea ,salvie purpurea,salvie tricolor
roinita,nepeta,galbenele

Incepe chiar de astazi sa faci mici schimbari in stilul de viata!

4 comentarii:

  1. Buna...nu vrei sa facem un schimb de borcane? ..eu iti trimit gogosar cu vinete si tu la schimb un borcan din salata aia ce pare a fi grozava? http://primuloltean.sunphoto.ro/GOSPODARESTI/pagina2

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,iti trimit,dar cred ca o poti mesterii tu,mai ales ca ai prin gradina ceva legume.
      Gogosar cu vinete murate ,a fost prima mea reteta de cand m-am mutat la casa mea acum 35 ani,este o grozavie.Vad ca tu ai pus si masline,am sa incerc si varianta asta.
      Acum o fac cu vinete coapte,imi place mai mult asa,mai ales de cand am renuntat la prajeli.
      Numai bine!

      Ștergere
  2. Buna! Oare ati putea sa ne dati si o cantitate estimativa de sare la cantitatile astea de legume? N-as vrea sa iasa prea sarata, dar nici sa borseasca minunatie de combinatie! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,din pacate eu pun sare dupa gust,dupa ce o amestec trebuie sa fie un pic mai sarata decat cand o mananc proaspata.Daca pui hrean,ghimbir nu au cum sa se borseasca.Chiar daca o fac mai sarata,cand desfac borcanul il clatesc putin in apa si ramane numai bun.Numai bine!

      Ștergere

Multumesc de vizita,impresiile sunt binevenite!